FacebookTwitter

Inspiratie van TED – Geneeskunde

Naast onze Engelstalige Brain Health pagina’s, willen wij ook deze korte selectie van TED Talks* met Nederlandse ondertiteling aanbevelen.  Ze bieden inspiratie en motivatie…. dus, ga lekker zitten met een kopje thee en neem even wat tijd voor jezelf; je hebt het vast wel verdiend!

.

Ben Goldacre:  Vechten tegen slechte wetenschap

.

Elke dag zijn er nieuwsberichten over nieuwe gezondheidsadviezen, maar hoe kun je weten of ze kloppen? Arts en epidemioloog Ben Goldacre toont ons op welke manieren bewijsmateriaal wordt gemanipuleerd, van de voor de hand liggende voedingsclaims tot de zeer subtiele trucs van de farmaceutische industrie.

.

.

Thomas Goetz:   Het is tijd om medische gegevens op een nieuwe manier voor te stellen

.

Uw medische kaart: het is moeilijk om er toegang tot te krijgen, onmogelijk om te lezen – en vol informatie die je gezonder kan maken als je wist hoe ze te gebruiken. Op TEDMED, kijkt Thomas Goetz naar medische gegevens en doet een gedurfde oproep om ze op een nieuwe manier voor te stellen om er meer inzicht in te krijgen.

.

.

Paula Johnson:  Gezondheidszorg voor hem en haar

.

”Waarom laten we de gezondheid van vrouwen van het toeval afhangen? Die vraag plaagt die diegenen van ons in de wetenschap en geneeskunde die geloven dat we heel binnenkort de gezondheid van vrouwen dramatisch zullen kunnen verbeteren. We weten dat elke cel een sekse heeft. We weten dat die verschillen vaak over het hoofd worden gezien. En daarom weten we dat vrouwen niet volledig profiteren van de moderne wetenschap en geneeskunde van tegenwoordig. We hebben de middelen maar niet de collectieve wil en het momentum.”

.

.

Rus Altman:  Interactie van medicijnen is erg ingewikkeld…

.

Hier is een ontnuchterende gedachte: Als je twee verschillende medijcijnen voor twee verschillende problemen gebruikt weet je arts waarschijnlijk niet precies wat de invloed van de medicijnen op elkaar is. Interactie van medicijnen is namelijk erg ingewikkeld. In deze fascinerende, maar toegankelijke talk, laat Russ Altman zien hoe artsen op een verrassende manier onverwachte medicijn interacties bestuderen: met behulp van Google searches.

.

.

* Deze TED video’s worden gedeeld in overeenstemming met de voorwaarden voor gebruik van niet-commerciële informatie sites.

.

Skype Name: widowfoundation

Om contact op te nemen met de Stichting via Skype, klik hier om verder te gaan: