FacebookTwitter

Hartgezondheid

Hoewel hartaandoeningen vaak als een probleem dat vooral voorkomt bij mannen wordt beschouwd, komt een hartaandoening even vaak voor bij vrouwen. Sommige symptomen van hartziekten bij vrouwen verschillen echter wel van die bij mannen. Gelukkig kunnen stappen om deze symptomen te herkennen het risico wel verminderen.  

 

Symptomen van een hartaanval bij vrouwen

Het meest voorkomende symptoom van een hartaanval bij vrouwen is een soort van pijn, druk of ongemak op de borst. Maar vooral bij vrouwen is het niet altijd ernstig of zelfs het meest opvallende symptoom. En soms kunnen vrouwen een hartaanval krijgen zonder pijn op de borst. Vrouwen hebben vaker dan mannen symptomen van een hartaanval, die niet gerelateerd zijn aan pijn op de borst, zoals:

Deze symptomen kunnen subtieler zijn, dan de voor de hand liggende verpletterende pijn op de borst, die vaak wordt geassocieerd met hartaanvallen. Vrouwen kunnen borstpijn beschrijven als een druk of een benauwdheid. Dit kan zijn omdat vrouwen de neiging hebben om, niet alleen in hun hoofdslagaders maar ook in de kleinere bloedvaten die het bloed naar het hart brengen blokkades te hebben, wat een aandoening is die klein vaatlijden of coronaire microvasculaire ziekte wordt genoemd.

De symptomen bij vrouwen kunnen vaker voorkomen als vrouwen rusten of zelfs als ze in slaap zijn. Mentale stress kan bij vrouwen ook een hartaanval veroorzaken.

Vrouwen verschijnen vaak op de eerstehulpafdeling nadat de beschadiging aan het hart al heeft plaatsgevonden omdat hun symptomen anders kunnen zijn dan die gewoonlijk worden geassocieerd met een hartaanval en omdat vrouwen hun symptomen kunnen bagatelliseren.

Als je deze symptomen ervaart of denkt dat je een hartaanval hebt, bel dan onmiddellijk voor medische hulp bij noodgevallen.

Risicofactoren voor hart- en vaatziekten bij vrouwen

Hoewel verschillende traditionele risicofactoren voor coronaire hartziekten – zoals hoog cholesterol, hoge bloeddruk en zwaarlijvigheid – invloed hebben op vrouwen en mannen, kunnen andere factoren een grotere rol spelen bij de ontwikkeling van hartaandoeningen bij vrouwen. Risicofactoren kunnen bijvoorbeeld zijn:

Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat als je zwangerschapscomplicaties had, zoals bijvoorbeeld een hoge bloeddruk of diabetes, jouw kinderen in de toekomst mogelijk ook een verhoogd risico op het krijgen van hartziekten hebben.

Vrouwen met ontstekingsziekten, zoals reumatoïde artritis of lupus, kunnen ook een hoger risico op hartaandoeningen hebben. Er is een onderzoek gaande naar andere risicofactoren voor hartziekten bij vrouwen.

De gezondheid van het hart is belangrijk voor alle leeftijdsgroepen

Vrouwen van alle leeftijden moeten hart- en vaatziekten serieus nemen. Vrouwen jonger dan 65 jaar en met name die vrouwen met een familiegeschiedenis van hartaandoeningen, moeten goed letten op de risicofactoren van hart- en vaatziekten.

Hoe kun je de risico’s verminderen?

Vrouwen kunnen verschillende veranderingen in hun levensstijl aanbrengen om het risico op hartaandoeningen te verminderen, waaronder:

 

Source:   Mayo Clinic – Women’s Heart Health

Translation:  The Widow’s Foundation

 

N.B. Een CT-scan om het risico te bepalen, kan effectief zijn voor een vroege detectie van hartaandoeningen, waarbij de symptomen niet voor de hand liggen.